Abecadło naszej diety

breakfast-1804436_1280

A jak awokado.

Owoc w zielonej skórce, którego walory smakowe są przez niektóre osoby niedoceniane. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, glutation, witaminy C, E, A oraz z grupy B i kwas foliowy. Dzięki tym składnikom awokado wykazuje korzystne działanie na naczynia krwionośne, poziom cholesterolu LDL oraz działanie antynowotworowe.

Brokuły- wyjątkowe warzywa.

Brokuły zawierają zbiór składników, które są pomocne w wielu schorzeniach. Zawierają liczne, silne przeciwutleniacze, witaminę C. Brokuły mają szczególnie korzystne działanie przeciwnowotworowe. Przyspieszają wydalanie estrogenów, mogą więc mieć korzystne działanie w prewencji raka sutka. Zawierają również dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu zmniejszają poziom cholesterolu,są jednym z najważniejszych składników diety stosowanych w prewencji nowotworów jelita grubego, przełyku, żołądka. Mają również działanie przeciwwirusowe i korzystnie działają w chorobie wrzodowej. Jako źródło chromu są również pomocne w cukrzycy. Brokuły ze względu na szerokie spektrum korzystnego działania na organizm człowieka powinny jak najczęściej być obecne w menu.

Czosnek

Czosnek znany jest chyba na całym świecie, stosowany w lecznictwie jeszcze przed naszą erą. Znany jest przede wszystkim jako środek bakteriobójczy, przeciwpasożytniczy, przeciwwirusowy. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom
i zatorom. Jest popularnym środkiem stosowanym w przeziębieniach, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, ściągająco, rozkurczowo. Wzmaga odporność organizmu, pomaga przy biegunkach, ma lekkie działanie uspokajające. Należy pamiętać, że gotowanie czosnku nie zmniejsza jego działania na układ naczyniowo-sercowy, pokarmowy oraz przeciwnowotworowe. Niektórzy są również twierdza, że korzystniejsze jest działanie czosnku gotowanego niż surowego.

Pietruszka

Warzywo obecne w naszej kuchni od wieków ale mało docenione. Pietruszka wzmaga wydalanie moczu. Działa napotnie, przeciwgorączkowo,rozkurczowo przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Pobudza wydzielanie żółci, wzmaga procesy detoksykacji wątroby i skóry. Tonizuje mięśnie narządów płciowych i układu moczowego, przyśpiesza krążenie krwi, zwiększa ukrwienie skóry, nerek i narządów płciowych. Może powodować kurcze i bóle macicy, wzmagać krwawienia. Wyciągi
z pietruszki mają wpływ przeciwzapalny na skórę i układ stawowo-mięśniowy, przeciwreumatyczny.

Skontaktuj się z dietetykiem telefonicznie lub on -line:
Gabinet dietetyczny w Gnieźnie
Rejestracja : 506 180 509
e-mail : ewelina.maj@dieta.gniezno.pl